Tue, 16 Apr 2024سه شنبه 28 فروردين 1403
 
كليپهاي صوتي و تصويري: 599
تعداد كل مقالات : 2523
تعداد كل بازديدها تاكنون : 8279992
 
 
 

پيامبر صلی الله علیه وسلم  فرمود: (أيما امرأة لم ينکحها الولي فنکاحها باطل، فنکاحها باطل، فنکاحها باطل، فإن أصابها فلها مهرها بما أصاب منها، فإن اشتجروا فالسلطان ولي من لا ولي له) «هر زني که ولي او را ازدواج ندهد ازدواجش باطل است، ازدواجش باطل است، ازدواجش باطل است، پس اگر شوهرش با او نزديکي کرد بايد مهريه‌اش را به سبب نزديکي با او پرداخت کند، و اگر با هم مشاجره کردند حاکم سرپرست کسي است که سرپرست ندارد».ابن ماجه (1879)

******************

ابن عمر رضی الله عنه گفت : (نهي النبي صلی الله علیه وسلم  أن يبيع بعضکم علي بيع بعض، و لايخطب الرجل علي خطبة أخيه حتي يترک الخاطب قبله، أو يأذن له الخاطب). «پيامبر صلی الله علیه وسلم  از اينکه بعضي از شما بر معامله ديگري وارد شود، و يا اينه از زني خواستگاري کند که قبلاً برادرش (شخص ديگري) از او خواستگاري کرده، نهي کرده است مگر اينکه خواستگار اول منصرف شود يا به او اجازه دهد».بخاری (5142)

******************

از مغير بن شعبه روايت است: نزد پيامبر  صلی الله علیه وسلم رفتم و با او درباره زني که قصد خواستگاريش داشتم صحبت کردم، پيامبر صلی الله علیه وسلم  فرمود : (إذهب فانظر إليها، فإنه أجدر أن يؤدم بينکما) «برو او را نگاه کن چون اين امر رابطه بين شما را پايدارتر مي‌کند».نسایی (69/6) و ترمذی (1093)

******************

پيامبر صلی الله علیه وسلم ‌فرمود :(إذا ألقي الله في قلب امري خطبة امرأة، فلابأس أن ينظر إليها) «اگر خداوند خواستگاري زني را به قلب کسي القا کرد، باکي نيست که به او نگاه کند».ابن ماجه (1864)

******************

پيامبر صلی الله علیه وسلم  فرمود : (تزوجوا الودود الولود فإني مکماثر بکم الأمم) «با زنان محبت‌گر و بچه‌‌زا ازدواج کنيد؛ چون من در ميان امت‌ها به کثرت شما افتخار مي‌کنم».ابوداود (2035)

******************

پيامبر صلی الله علیه وسلم فرمود: (تنکح المرأة لأربع: لمالها، و لحسبها و لجمالها، و لدينها، فاظفر بذات الدين تربت يداک)«زن بخاطر چهار چيز براي ازدواج انتخاب مي‌شود : مال و دارائي، اصل و نسب، زيبائي و ديانت؛ پس زن ديندار را انتخاب کن، دستهايت خاک‌آلوده شود».متفق عليه: بخاری (5090)، مسلم (1466)

******************

مشاهده كل احاديث

 
 
 

اسلام - قرآن و تفسیر
نوار اسلام
سایت جامع فتاوای اهل سنت
مهتدین
عصر اسلام
دائرة المعارف شبکه اسلامی
اسلام تيوب
اخبار جهان اسلام
سایت بیداری
کتابخانه
پاسخ به شبهات دینی
اسلام هاوس

چگونه خانواده ی مان را از آتش جهنم، حفاظت کنیم؟

بسم الله الرحمن الرحیم


چگونه خانواده ی مان را از آتش جهنم، حفاظت کنیم؟


تربیت خانواده و اهتمام ورزیدن به آنان، اجرای دستور الهی است که می فرماید: {خود و خانواده‌ ی تان را از آتش حفظ کنید}[1].


و اقتدا کردن به راه و روش پیامبران است، کسانی که الله تعالی به ما فرمان داده تا از آنان پیروی کنیم. الله جل وعلا می فرماید: {پس به روش آنان اقتدا کن}[2]. نمونه ای از اهتمام ورزیدن انبیاء به خانواده اش مثالی است که الله تعالی در مورد اسماعیل علیه السلام است که فرموده است: {و در اين کتاب، اسماعيل را ياد کن، بی گمان او راست وعده و فرستاده ای پيامبر بود. و خانوده اش را به نماز و زکات فرمان می داد و مورد رضایت پروردگارش بود}[3].


از اولین واجبات مسلم این است که خانه اش را بر اساس تقوا و برهان الهی بنا کند و آن را خانه ی مسلمانی به تمام معنا قرار دهد. خانواده اش را به سوی ادای فرائضی که باعث رسیدن به الله و نزدیک شدن به بهشت می شود راهنمایی کند.


مؤمن به راهنمایی کردن خانواده و اصلاح خانه اش ملکف شده است همان طور که ملکف به هدایت و اصلاح خودش هست. رسول الله صلی الله علیه وسلم می فرمایند: "هر كدام از شما مسئول است و از هریک از شما، در مورد زیر دستانش سؤال خواهد شد. رهبر جامعه، مسئول رعیت می ‌باشد. مرد، مسئول خانواده و زیر دستانش می‌ باشد. زن در خانه ی شوهر، مسئول زیر دستان خود است. خدمتگذار، مسئول است و از او در مورد اموال صاحبش و مسئولیت‌ های دیگرش، سؤال خواهد شد"[4].


این حدیث بیان می کند که مسئولیت مسلمان، مسئولیتی عام است و هیچ کس از آن مستثنا نمی شود.


مسئولیت مسلمان نسبت به خودش و خانواده اش بسیار سنگین است. آتش جهنم برای گناهکاران مهیا شده است پس او و خانواده اش در معرض خطر داخل شدن به آن قرار دارند. برای همین بر او واجب است که از خود و خانواده اش محافظت کند.


برای حفاظت کردن خانوده ی مان از آتش جهنم به امور زیادی نیاز داریم از جمله:


  1. تلاش برای یادگیری قرآن و امور مهم دین و آموزش دادن آن به خانواده. الله متعال می فرماید: {و آنچه را در خانه هايتان از آيات الله و حکمت – احادیث نبوی – خوانده می شود ياد کنيد}[5]. پس باید به آنان قرآن، حدیث، عقیده، فقه و موعظه و تذکیر را آموزش داد.
  2. الزام و تشویق کردن آنان برای یادگیری فرائض دین و پیگیری این امر. مانند: نماز و زکات و روزه و دیگر واجبات دین. الله جل وعلا می فرماید: {و در اين کتاب، اسماعيل را ياد کن، بی گمان او راست وعده و فرستاده ای پيامبر بود. و خانوده اش را به نماز و زکات فرمان می داد و مورد رضایت پروردگارش بود}.
  3. توجه داشتن به تربیت مذهبی در زندگی خانوادگی.

شایسته نیست که شخص مسلمان فقط به آموزش فرائض و واجبات بسنده کند بلکه باید به سنن و نوافل نیز توجه داشته باشد و خانواده اش را به آن تشویق نماید.


 در حدیثی ام المؤمنین عائشه رضی الله عنها روایت می کند: "رسول الله صلی الله علیه وسلم نماز شب می خواندند و زمانی که به نماز وتر می رسیدند  می فرمودند: ای عائشه! برخیز و نماز وتر را بخوان"[6]. در حدیث دیگر آمده است که رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمودند"رحمت الله بر مردی باد که پاسی از شب را برمی خیزد سپس نماز می خواند و همسرش را بیدار می کند تا نماز بخواند؛ پس اگر امتناع کرد بر چهره اش آبی می پاشد. رحمت الله بر زنی که پاسی از شب را برمی خیزد سپس نماز می خواند و همسرش را بیدار می کند تا نماز بخواند؛ پس اگر امتناع کرد بر چهره اش آبی می پاشد"[7].


  1. تربیت خانواده بر اساس اخلاق نیک، حیا، عفت و پاکدامنی.

آنان را از کارهای بد باز دارد و رفتا و آداب نیک اسلامی را آموزش دهد تا بر اساس حیا و عفت پرورش یابند. نسبت به خانواده اش غیرت داشته باشد و اجازه ی اختلاط با نامحرمان را ندهد.


  1. برحذر داشتن خانواده از خطرهای جنایت کاران و راه و روش آنان برای به فساد کشاندن دیگران. که مهمترین مسائلی را که آنان مورد هجوم قرار داده اند: حجاب زن است که آن را آزادی زن نامیده اند. دیگری کنترل تعداد افراد خانواده است که می خواهند به این وسیله جمعیت مسلمانان را به اقلیت برسانند و امت اسلامی را کاهش دهند. مسأله ی مهم دیگر انتشار فیلم ها و برنامه های مبتذل است که با آن می خواهند عفت و پاکدامنی و شرافت خانواده های مسلمان را از بین ببرند و آنان را به سوی فساد و بی بند و باری بکشانند.
  2. حمایت خانوده از منکرات و معصیت ها.

بسیاری از والدین امروزه به این امر توجهی ندارند و در خانه هایشان مرتکب اعمال زشت و منکر می شوند و فرزندان آنان با دیدن منکرات در خانه رشد می یابند و محبت گناه و معصیت در قلب هایشان ریشه می دواند. زیرا فرزندان، والدینشان را سرمشق و پیشوای خود می دانند و در کارها از آنان پیروی می کنند. از جمله ی این منکرات: نوشیدن شراب، دیدن و فیلم ها و سریال ها می باشد. یا اینکه برای فرزندانش فیلم های کارتونیی یا بازی های ویدویی را محیا می سازد که مخالف با دین و عقیده ی اسلامی می باشد و در آنان کفر و شرک نشأت می گیرد. مثلا برخی از این ها نشان داده می شود که جادوگر، شخصی خوب به شمار می آید که مجرمین را مجازات کرده و دیگران را یاری می رساند؛ چنین امری باعث می شود که اصول و مبادی دینی کودک دگرگون شود.


این به این معنا نیست که آنان را از بازی و سرگرمی ها منع کنیم بلکه وظیفه ی والدین این است که برای آنان سرگرمی هایی را فراهم سازند که به دور از فسادهای اخلاقی و دینی باشد.


همچنین باید اهل خانواده را از منکراتی که در مجتمع وجود دارد برحذر داریم و از الله متعال بطلبیم که ما را از این منکرات حفظ نماید. لوط علیه السلام در جامعه ی منحرفی زندگی می کرد که با انجام عمل لواط به فساد کشیده شده بودند. ایشان در نزد الله برای خود و خانواده اش این گونه دعا می نمود: {پروردگارا! من و خانواده ام را از آنچه انجام می دهند، نجات ده}[8]. ایشان حریص بودند که خانواده اش نیز از این فساد اخلاقی دور بمانند. امروزه ما در جامعه ای زندگی می کنیم که در آن فسادهایی بیشتر از جامعه ی لوط علیه السلام انتشار یافته است پس باید از الله تعالی بخواهیم که ما و خانواده ی مان را از آن ها نجات دهد.


  1. پیگیری زن هنگام خارج شدن برای شغل.

رفتن زن به سرکار در موارد زیادی باعث به فساد کشیده شدنش می شود. کار کردن زن خارج از منزل امر بسیار مهمی است که باید در این زمینه به دستورات شرع توجه نمود و اوامر شریعت را در آن پیاده کرد. زیرا مهمترین چیزی که گروه های سکولاریسمی[9] به دنبال آن هستند این است که می خواهند زن را به هر نحوی که شده از خانه خارج کنند. به همین دلیل است که آنان به شغل زنان توجه زیادی دارند. زیرا به فساد کشیده شدن زنان بر نسل های بعدی تأثیرات مخرب جبران ناپذیری می گذارد.


  1. توجه داشتن به تربیت کودک از ابتدای تولدش. تربیت و آموزش دادن کودک از دوران کودکی اش باعث می شود که شخصیت او بر اساس اصول دین و شریعت شکل گیرد. اما سهل انگاری در این زمینه و منتظر ماندن برای اینکه به سن بلوغ برسد سپس به او آموزش داده شود امری بسیار دشوار و غیرممکن است زیرا در این این زمان شخصیت او شکل گرفته و تغییر دادن آن آسان نمی باشد.

خلاصه و ترجمه شده از کتاب "أدرک أهلک قبل أن یحترقوا" تألیف: محمد صالح المنجد


گردآوری و ترجمه: ام احمد



[1] {قُوا أَنْفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا} تحریم:6

[2] {فَبِهُدَاهُمُ اقْتَدِهْ} انعام:90

[3] {وَاذْكُرْ فِي الْكِتَابِ إِسْمَاعِيلَ ۚإِنَّهُ كَانَ صَادِقَ الْوَعْدِ وَكَانَ رَسُولًا نَبِيًّا﴿٥٤﴾وَكَانَ يَأْمُرُ أَهْلَهُ بِالصَّلَاةِ وَالزَّكَاةِ وَكَانَ عِنْدَ رَبِّهِ مَرْضِيًّا} مریم:54-55

[4] "كُلُّكُمْ رَاعٍ وَكُلُّكُمْ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ، الإِمَامُ رَاعٍ وَمَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ، وَالرَّجُلُ رَاعٍ فِي أَهْلِهِ وَهُوَ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ، وَالْمَرْأَةُ رَاعِيَةٌ فِي بَيْتِ زَوْجِهَا وَمَسْئُولَةٌ عَنْ رَعِيَّتِهَا، وَالْخَادِمُ رَاعٍ فِي مَالِ سَيِّدِهِ وَمَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ" روایت بخاری و مسلم.

[5] {وَاذْكُرْنَ مَا يُتْلَىٰ فِي بُيُوتِكُنَّ مِنْ آيَاتِ اللَّـهِ وَالْحِكْمَةِ} احزاب:34

[6] "كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يصلي من الليل فإذا أوتر قال: قومي فأوتري يا عائشة" روایت مسلم.

[7] "رَحِمَ اللَّهُ رَجُلا قَامَ مِنَ اللَّيْلِ فَصَلَّى وَأَيْقَظَ امْرَأَتَهُ، فَإِنْ أَبَتْ نَضَحَ فِي وَجْهِهَا الْمَاءَ، رَحِمَ اللَّهُ امْرَأَةً قَامَتْ مِنَ اللَّيْلِ وَصَلَّتْ وَأَيْقَظَتْ زَوْجَهَا، فَإِنْ أَبَى نَضَحَتْ فِي وَجْهِهِ الْمَاءَ" روایت ابوداود و نسائی؛ آلبانی آن را در صحیح ابوداود صحیح دانسته است.

[8] {رَبِّ نَجِّنِي وَأَهْلِي مِمَّا يَعْمَلُونَ} شعراء:169

[9] عقیده ای است مبنی بر جدایی دین از سیاست.


بازگشت به ابتدا

بازگشت به نتايج قبل

 

ارسال مقاله به دوستان

چاپ مقاله

 

     

  معرفي سايت به دوستان  |   درباره ما   |  تماس با ما

All Rights Reserved For BlestFamily.com © 2010

كليه حقوق مادي و معنوي سايت محفوظ است.